Oli toukokuu 1985 ja minä sain ensimmäisen Ryhmä-X:ni. En tiedä mikä siinä viehätti, sillä olin vasta 5-vuotias, enkä osannut edes lukea. Ehkä se johtui kirkkaista väreistä tai sitten piirrokset herättivät minussa niin vahvoja mielikuvia, ettei se haitannut, etten ymmärtänyt tarinaa. Lehti vaikutti siltä kuin se tulisi jostain toisesta maailmasta. Ja tulihan se, tämä oli sentään Nokia vuonna 1985. Ei ehkä niin kaukana New Yorkista kuin voisi olla, mutta silti helvetin kaukana. Vaikka olihan meidän lähellä Tampere, valtava suurkaupunki, jossa sijaitsi Näsinneula, Eiffel-torniakin korkeampi ja näin ollen maailman korkein rakennus. Edellisestä tosin kuultiin tarhan pihalla eriäviäkin mielipiteitä.
Kesäisillä automatkoilla (ja eikö lapsena aina ollutkin kesä), kun auton sisäosien musta muovi paistui tulikuumaksi ja takaikkunalle jääneen karkkipussin sisältö suli moniväriseksi mosaiikkilevyksi, veljeni ja minut piti hiljaisina lehtien karhealle paperille painetut supersankariseikkailut. Ryhmä-X aloitti kaiken, mutta pian seurasivat Hulk, Hämähäkkimies ja muut. En ollut liian nirso, Teräsmies ja Batmankin kelpasivat. Joskus jopa Mustanaamio, vaikka se olikin mustavalkoinen ja muutenkin laimea. Supersankareiden lisäksi seurasin Action Force -lehteä. Se oli epäilyttävä, militaristinen lelumainos, mutta hei, siinä oli ninjoja! Harva asia oli ninjoja siistimpää. Tuolloin sarjiksia ostettiin enimmäkseen divarista, markalla, parilla. Jos pihisteli karkeista, sai useamman marvelin.
80- ja 90-lukujen taite oli Marvel-lehtien kulta-aikaa Suomessa. Silloin julkaistiin jopa neljää lehteä kuukaudessa: Hämähäkkimiestä, Ryhmä-X:ää, Marvelia ja Sarjakuvalehteä. Vuonna 1989 valkokankaalle hiipinyt Tim Burtonin Batman sai kaikki sekaisin supersankareista. Minä olin vielä liian nuori päästäkseni katsomaan sitä teatteriin, mutta keräsin kuitenkin Batman-purkkakuvia, luin elokuvasta tehdyn kirjan ja pidin ylpeänä Batman-collegepaitaa. Lopulta katselin elokuvan videolta kaverin luona. Se meni hiukan pilalle, kun kaverini piti lähteä jalkapallotreeneihin ja hän päätti kelailla siitä "tylsät kohdat" pikakelauksella. Eihän siinä ollut tylsiä kohtia!
Mummolan viereisillä kallioilla leikimme omia supersankariseikkailujamme ja tuijotimme taivaalle yhden kokonaisen loppukesän illan odottaen, että ufot tulisivat esiin piiloistaan tähtien takana. Olihan se nyt kokolailla selvää, että avaruusolentoja oli olemassa. Siitä kertoivat sarjakuvatkin: muotoaan muuttavat skrullit ja niiden ikuiset viholliset kreet, lintumaiset shi'arit, planeettoja syövä Galactus ja kosmisia tapahtumia vaiti seuraava Uatu. Mitä oli tylsä todellisuus näiden rinnalla?
Kuinka nopeasti tuolloin pitikään aikuistua. Jo kymmenvuotiaasta pikkupojasta lelut ja leikit alkoivat tuntua lapsellisilta. Eivät sentään vielä sarjakuvat, mutta pian koitti niidenkin aika. Mahtoiko se johtua aikuistumisesta vai siitä, että sarjakuvista alkoi kadota taika? Kaukana Amerikassa bisnesmiehet ostivat isot sarjakuvatalot ja kiehtovat seikkailut korvattiin hologrammikansien ja pimeässä hohtavien kansien väliin nidotuilla turhuuksilla. Teräsmies kuoli ja heräsi henkiin, Batmanin selkäranka murtui, mutta pian hän taas käveli, Hämähäkkimies paljastuikin klooniksi ja sitten koko homma peruttiin. Lukijoita kusetettiin kerta toisensa jälkeen ja sarjakuvia myytiin kuin keräilykortteja. Ikään kuin ne olisivat vain tyhjänpäiväisiä kuvakirjoja vailla sisältöä.
Tuhansista koettelemuksista selvinneet supersankarit selvisivät Suomessa jopa lamasta, mutta juuri, kun talous alkoi taas päästä jaloilleen, ne kohtasivat voittamattoman vihollisen – ahneuden ja lyhytnäköisyyden. Eivät ne sankareita sentään tappaneet – kuten kaikki tietävät, supersankarit eivät koskaan todella kuole, mutta läheltä piti. Amerikassa Marvel kävi lähellä konkurssia. Suomessa vaikutukset olivat paljon pahemmat. Lukijamäärät laskivat ja yksitellen lehdet lopetettiin. Vain Hämähäkkimies liisi yhä seittiensä varassa myös meidän kattojemme yllä, ainaiset näsäviisaudet huulillaan.
Vuoden 1996 jälkeen lopetettiin Marvel (jonka tilalle tule harvemmin ilmestyvä Mega Marvel), Sarjakuvalehti ja jopa Ryhmä-X. Minä olin jo jättänyt supersankarisarjakuvat tuolloin. Aluksi siirryin englanninkielisiin alkuperäisiin, sitten aikuisille suunnattuihin sarjakuviin, Vertigo-lehtiin, Peter Baggeen, Charles Burnsiin, Daniel Clowesiin ja Adrian Tomineen. Luopuminen ei ollut helppoa. Ostin X-Meniä paljon kauemmin kuin olisi kannattanut – vihasin vuosien ajan sekä sen tarinoita että taidetta. En ole varma koska viimein sain tarpeekseni. Noista 90-luvun puolivälin tarinoista ei jäänyt mitään mieleen – kuin olisin lukenut lehtiä täynnä tyhjiä sivuja.
Tässä sitä nyt ollaan noin 15 vuoden jälkeen kaiken alkupisteessä. Ei omassani, mutta tuon Marvel-lehdistä kaikkein sinnikkäimmän, Hämähäkkimiehen ensimmäisen vuosikerran äärellä. Veljeni osti sen minulle joululahjaksi kaupasta, jossa vanhempi herrasmies kävi kyselemässä Mustanaamion viimeistä numeroa. Lopulta myös mies, joka ei koskaan kuole, on joutunut lopettamaan väsymättömän taistelunsa julmuutta ja merirosvoutta vastaan. Lehti oli jo myyty loppuun. Ehkä lehteä havitellut mies vielä löysi etsimänsä. Kuten vanha viidakon sananlasku sanoo: "Et koskaan löydä Mustanaamiota - hän löytää sinut."
Hämähäkkimiehen vuosikerta 1980 on puhdasta nostalgiaa. Se esittelee suomalaisen Hämiksen alkuvaiheet koko komeudessaan – painovirheineen, puhekuplien yli valuvine teksteineen, huonoine käännöksineen. Tarina alkaa keskeltä: vuodelta 1962 peräisin olevan Amazing Fantasy -lehden numerosta 15 otetun syntytarinan jälkeen hypätään 13 vuotta eteenpäin Amazing Spider-Manin numeroon 150 vuodelta 1975. Kolmannessa numerossa tarinat ovat menneet sekaisin ja yksi puuttuu kokonaan välistä. Usein viitataan tapahtumiin, joista suomalaiset lukijat eivät tienneet tuon taivaallista. Silti Hämähäkkimies oli menestys ja miksipä ei, näemmehän sentään "Säpinää viemäreissä", "Murhakoneen", "Kuoleman rallin" ja "Hirmuliskon hurjana". Varjoissakin vaanii tuho, pitää varoa Nuijapäätä ja kärsitään sekä Kingpinin kourissa että Mustekalan lonkeroissa. Säpinää, räjähtävää toimintaa ja piinaavaa jännitystä. On siellä niitä ihmissuhteita ja muuta lässytystä, mutta onneksi kunnon turpasauna nähdään joka numerossa.
Vaikea sanoa, miten nämä tarinat mahtavat toimia sellaisille ihmisille, joille marveleita ei olla tykitetty suoraan verenkiertoon jo pienenä. Ehkä sellaiset ihmiset ovat kuin ne elokuva-arvostelijat, jotka toistuvasti tyrmäävät supersankarielokuvat keskenkasvuisiksi väkivaltafantasioiksi. Kunpa vaan tietäisitte! Fantasiaa ne toki ovat, mutta onko naurettavaa toivoa lentävänsä tähtien keskellä, hyppäävänsä pilvenpiirtäjien yli, kohtaavansa vaarat toisensa jälkeen kuolemalle nauraen? Toivoa, että arkipäiväisen harmauden takan on jotain muuta, jotain suurempaa. Kirkkailla pääväreillä maalattua ja kuolematonta.
Pepe Laaksonen - Veli kuu 1988
5 viikkoa sitten
Hieno muistelo! Supersankarit ovat parhautta. Itse muistan vauvaiästä myyttisen tarinan, jossa (valitettavasti vain mustavalkoiset) Batman ja Teräsmies seikkailivat yhdessä. Sekin oli kova juttu! Värillinen Hulk räjäytti tajuntani 80-luvulla (paria numeroa lukuunottamatta sain kerättyä kaikki divareista) ja 2000-luvun alkuun asti tilasin alkuperäisnumeroita jenkeistä kymmenen vuotta. Sarjakuvalehti ja Marvel olivat vakioviihdykettä R-kioskilta. Nykyään katselen mielelläni Marvel- ja DC-leffojakin, vaikka ei niissä vastaavaa taikaa mulle enää olekaan.
VastaaPoistaItse olen löytänyt supersankarisarjakuvat uudelleen parin viime vuoden aikana. Tulihan niitä aikaisemminkin välillä luettua, mutta nyt on jatkuvasti tilauksessa jotain Amazonista, eBaysta ja vastaavista. Lähinnä vanhoja klassikkoja 50-80-luvuilta.
VastaaPoistaNuo Suomessa 80-luvulla julkaistut Hulkit olivat aika kovaa kamaa! Yhden numeronhan kirjoitti itse sci-fi-legenda Harlan Ellison. Noita kokoava englanninkielinen Essential-albumi on hankintalistalla.
Kyllä nuo supersankarileffatkin on tullut aika tarkaan katsottua. Siinä vaiheessa X-Men 2:ta, jossa Painajainen teleporttailee olin lähes kyynel silmässä. Tällaisesta leffasta olin lapsena unelmoinut!
Näin vanhempana kun on vanhoja Hämiksiä lukenut uudestaan havaitsin sivujuonina kulkeneiden ihmissuhdekuvioiden viehätyksen; Betty Leeds, Sha Shan ynnä muut lapsena täysin huomiotta jääneet "siviilit" ovatkin varsin mielenkiintoisia tapauksia. Peter Parker on nörttiydestään huolimatta aikamoinen naistenmies! Suhdekuviot eivät mene saippuasarjatasolle vaan pysyvät kuitenkin aika samaistuttavina. Täytyy ihmetellä sinänsä kirjoittajien sitkeyttä luoda kiinnostavia ihmissuhdekiemuroita lehteen, jonka lukijakunnasta suurimmalle osalle nämä stoorit olivat luultavasti varsin käsittämättömiä ja mielenkiinnottomia; ainakin itse aina skippasin "tylsät Peter Parkerin jutut" lähes kokonaan seuraavaa tappelukohtausta odottaessa.
VastaaPoistaMulla on muuten hyllyssä tuo ensimmäinen numero vuodelta 1980. Tai no isoveljeltä olen sen pihistänyt. Sama jätkä on muuten leikannut sen selkäpuolelta aikanaan kahdella partaveitsen vedolla. Kunto ei ole mint, joten myyntivoitolla en saa himoitsemaani analogista saksalaissyntikkää.
VastaaPoistaItse oli 1985 kymmenenvuotias ja jumalautsi kun Ryhmä-X kolisi. Olin selaillut lehteä edellisenä joulunaluksena marketissa ja toivoin sitä lahjaksi. Numero olikin lahjapaketissa jo seuraava, mutta se oli vuoden verran menoa. Sitten kun Byrnen x-miehet loppuivat, niin petyin törkeästi. Vaikka Romitan lehdet ovat sisällöltään jälkikäteen ihan yhtä hyvää, jossei parempaakin.
'Salatut sodat' oli noihin aikoihin se kirjepalstalla hehkutettu juttu. Sitten kun ne ilmestyivät Hämärissä, niin jopa minä lapsena huomasin millaista skeidaa ne olivat.
andekn: Wikipedian mukaan vuonna 1965 tehdyssä tutkimuksessa college-opiskelijat valitsivat Bob Dylanin, Che Guevaran ja Hulkin ohella Hämiksen suosituimmaksi "vallankumoukselliseksi ikoniksi". Varmaan yksi syy miksi opiskelijat samaistuivat Hämähäkkimieheen oli juuri tuo realistisempi ihmissuhde-elämä. Aikaisemminhan supersankareiden ihmissuhteet, etenkin tyttö- ja poikaystävien osalta olivat sellaista epämääräistä kaipausta, jossa ei päästy edes treffailuvaiheeseen. Peter Parkerilla oli ihan oikeita tyttöystäviä (todellakin aikamoinen naistenmies!) ja olipa niissä lehdissä jopa pientä vihjailua, että seksiäkin harrastettiin esim. sellaiset kohdat, joissa Peter suuteli tytön kanssa ja seuraavassa ruudussa oli laatikko, jossa luki jotain tyyliin "tuntia myöhemmin Hämähäkkimies liiteli taas kattojen yllä". Vaikkei noista lapsena tosiaan liiemmin välittänyt toivat ne ihmissuhdejutut sarjakuviin kuitenkin realismia ihan eri lailla kuin vaikkapa vanhoissa Teräsmiehissä.
VastaaPoistaRolf: Luin itse asiassa Salatut sodat uudelleen hiljattain ja olivat ne kyllä aikalailla paskemmat kuin mitä muistin!
Täytyy vielä lisätä, että John Byrne oli minullekin suoranainen Jumala tuolloin. Osittain on kyllä vieläkin, olen ostanut Amazonista Fantastic Four Visionaries John Byrne -albumeita ja ovathan ne kerrassaan loistavia!
VastaaPoista